Kapadokya

Geçen hafta iç anadolunun en güzide yerinde kapadokya da idim. Kapadokya öyle düşündüğünüz gibi bir şehir kasaba yerleşke değil. (itiraf edeyim ben öyle zannedip gitmiştim.) O coğrafyanın genel adı. Büyük bir bölümünün nevşehir ili sınırları içerisinde olan kırşehir, aksaray, niğde, kayseri illerini de kapsayan geniş bir coğrafya. Bölge araştırdığım kadarıyla ve gördüğüm kadarıyla Erciyes dağından ve Hasan dağından (bunlar zamanında aktif yanardağlarmış) fışkıran lavlar kapadokya vadisine dökülmüş zamanla soğuyan ve sertleşen lav taşları fiziksel etmenlere (yağmur,sıcak soğuk, rüzgar gibi etmenler) dayanıklılık göstererek hemen altında bulunan dayanıksız toprağın yağmur gibi etmenler ile akıp gitmesi ile peribacalarını oluşturmuş ve bu geniş vadide eşsiz manzaralar oluşturmuş.

Peki kapadokya adı nerden gelmiş ??? Zamanında asurluların KATPATUKA dediği ve perslerin dilinde “Güzel Atlar Ülkesi” anlamında kapadokya adını almış. Bölgede özellikle de aksaray taraflarında at çiftlikleri bulunmakta. Eskiden beridir cins atlar burada yetiştirilmekteymiş.

Bölgede peribacalarının ve bazı yerlerde yamaçların delinip ev haline (mağara) dönüştürüldüğü görülmekte. Nedeni ise Roma döneminde hristiyanlığın yeni yeni yayıldığı dönemlerde zulümden kaçmak için insanlar burada kayaları, peribacalarını, yamaçları delip kendilerine sığınak/barınak yapmışlar.

uçhisar kalesi

Vadideki en güzel yer bana göre Uçhisar kalesi diye tabir edilen en büyük ve en geniş peribacası olan yer. (yukarıdaki resim) Uçhisar kalesi bölgeye hakim bir konumda ve yükseklikte tüm vadiyi ayaklarınızın altına seriyor. Sabah gün doğumunda balonlar havalanıp gökyüzü ile dans ederken buradan gündoğumu izlemek harika. birde söylemeden geçemeyeceğim balon turu yapacaksanız 250 euroyu gözden çıkarması gerekmekte. Türk olduğunuzu söyleyince 750 tl ye kadar iniyorlar. Ancak birkaç saatlik bir manzara için bu ücret bizim için biraz tuzlu, hatta baya baya tuzlu…

Uçhisarın hemen ilerisinde göreme beldesi var. Kapadokya vadisinin tam ortası burası açık hava müzeleri burada. Buradan Ortahisara geçerken yol kenarında durup vadinin eşsiz manzarasını burada da ölümsüzleştirip bir kaç kare fotoğraf alabilirsiniz. Sonrasında Ortahisara geldiğinizde sizi yine Uçhisara benzeyen bir yapı karşılıyor; Ortahisar Kalesi. Tüm ortahisarı ayaklarınızın altında gördükten sonra rotanızı Ürgüpe çevirin. Ürgüp nevşehirin bir ilçesi bu rota üzerinde en büyük yerleşim yeri. Büyük dediysem diğerleri kasabaydı burası 20-25 bin nüfuslu bir ilçe.

ortahisar kalesi

Bölgenin en güzel rotası olan Uçhisar-Göreme-Ortahisar-Ürgüp rotası sizi eşsiz manzaralara sürüklüyor. Doğa ile tarihin toprakla ve taşla buluşması bu vadiyi oluşturmuş. Bu vadide yaşayan insanlarda genel yapıyı bozmamışlar kendilerinden önceki nesiller gibi o taş yapıtları kullanıp ömürlerini geçiriyorlar.

Burada ne kadar anlatsam kelimelerin kifayetsiz kaldığı yerler ve manzaralar oldu. En iyisi sizde gidip görün oraları.

Ha unutmadan google haritalara veya android navigasyonunuza “kapadokya” yazarsanız sizi kayserinin yeşilhisar ilçesinin tam ortasına götürüyor. Ne yaptıysam rotayı düzelttiremedim. Siz giderseniz Ürgüp, Göreme, Ortahisar veya Uçhisar diye rota girin veya belirleyin. Kapadokya bölgesinin en güzel ve en merkezi yerleri buralar. Size iyi yolculuklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir