Börü

Börü, kelime anlamı olarak eski Türkçe’ye dayanmaktadır “kurt, yiğit, bahadır ve cesur” gibi farklı anlamlar taşımaktadır. Ergenekon Destanı yazıtlarında Börü kelimesi, “Türklere yol göstermek için gökten gelen bozkurt” anlamına gelmektedir.

Börü yani bozkurt geçmişten günümüze Türk devletlerinin simgesi haline gelmiştir. Bunun sebebi ise Göktürk (bozkurt) destanıdır. Kısaca değinmek gerekirse; Türkler Batı Denizi kıyılarında otururken bir düşman baskınına uğradılar. Bütün Türkler kılıçtan geçirildi. Yok oldu. Ölüler arasında yaralı bir genç kalmıştı, (Tarkan filminde bu genç çocuk olarak canlandırılır) düşmanlar onu da bulup kollarını, bacaklarını kestiler. Fakat genç ölmemişti. Öyle bırakıp gitmişlerdi. Bir dişi bozkurt gelip gencin yaralarını iyileştirdi, onu sütü ile besledi, kurtardı. Sonra düşmanlar geri dönüp bu genci öldürmek istediler. Kurt, yiğidi kaçırdı, kimsenin bulamayacağı bir mağaraya götürdü. O mağarada yaşadılar. On erkek çocukları oldu. Çocuklar büyüyüp evlendiler. Her birinden bir boy türedi. Bunlardan biri Aşine boyu idi. Göktürk devletini kuran Aşina boyudur. (bayrağı mavi zemin üzerine kurt kafasıdır)

Gelelim bugünkü bozkurtlara ve BÖRÜ filmine vatanına milletine bağlı, yüreği vatanı için atan Özel Harekat Polislerini anlatan Börü dizisi ve filmi bugüne kadar ilk ve tek Özel Harekatı anlatan dizi olmuştur. Dağ filmi serisinin de yapımcısı olan Alper ÇAĞLAR’a burdan saygı ve minnetlerimi sunarım. Gerek senaryosu gerek efektleri ile gönlümüzde taht kurdu. Ha birde dizinin müziklerini yapan alman müzisyen lincoln jaeger’e teşekkürlerimizi sunarız. Bizim efsane müziklerimizi coverlayıp ortaya muhteşem şaheserler çıkarmıştır.

Börü 6 bölüm dizi olarak çekilmiş ve sonunda sinema filmi olarak gösterimi olmuştur. Burdan ufak bir tavsiyem olacak diziyi izlemeden filmi izlemeyin. Böylelikle oyuncular ve senaryo kafanızda daha iyi oturacak.

Dizinin bazı bölümleri istanbul Çatalcada çekilmiştir. Okul sahnesi Çatalca Gazi ilkokulunda çekilmiş, çatışma sahneleri de okulun bir kaç sokak ilerisinde çekilmiştir. Bu yönüyle de ayrı bir yeri vardır bende.

börü kadrosu

Dizinin kadrosunda hiç girmiyorum bile şampiyonlar ligi kadrosu gibi. O kadar kaliteli oyuncuyu bir araya getirmek bile mesele.

Dizide ayı murat karakterinin şehit oluşu gerçek bir yaşantıdan esinlenerek çekilmiştir. 1993’te Şırnak Beytüşşebap yakınlarında Mehmet Yusuf Dağı’nda girilen bir çatışmada Jandarma Üsteğmen Osman Güzel, timiyle birlikte şehit düştü. Çatışma anını ve Güzel’in devresi kobra pilotu Sözer Üsteğmen’e yaptığı unutulmaz çağrıyı, silah arkadaşı, güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Baskın isimli kitabında şöyle anlatıyor: ‘Üzerime at devrem! Üzerime at! At ki senin roketinle şehit olayım devrem. Bu şerefsizlerin mermisiyle ölmeyeyim…’  Bu sahneyi o kadar güzel çekmişler ki izleyin sizinde gözleriniz dolacak. Birde Barış Mançonun Gülpempe şarkısının ayrıntısı da orda çok iyi oturmuş sahneye.

Diziyi bana anlattırmayın güzel bir dizi izleyin. Zaten 6 bölüm tüm güzel şeyler gibi o da kısa sürüp bitti. Bu yazımda burda bitti. Size iyi seyirler. Kısa da sürse güzel günleriniz güzel anılarınız olsun. Kendinize iyi bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir