Blogumda siyaset veya politika yazmayacaktım ama daha fazla dayanamayacağım. Yazacağım ancak öyle futbol taraftarı gibi siyasi parti tutmayacağım ve bütün görüşlere aynı mesafede bulunacağım veya tarafsız kalacağım. Çünkü siyaset ve siyasi partiler benim hümanist duygu ve düşüncelerime karşı. Hep siyasetten uzak kaldım ilgilenmedim sandıktan sandığa siyasi partiler ile ilişkim oldu o ilişki de 5 dakikada bitip seçim sonuçlarıyla sonuçlandı. Ama gördüm ki siyaset günlük yaşamımızda önemli bir yere sahip; yediğin ekmeğin fiyatının belirlenmesine kadar siyaset var. Eflatun ve Aristo bile siyasetten uzaklaşamamışken benim siyasetten kaçmam, uzaklaşmam mantık dışı geldi bana. Bende ülkedeki her birey her vatandaş gibi sözümü söyleyebilmeliyim duygu ve düşüncelerimi belirtmem gerektiğini diye düşündüm. Ama günümüz siyaseti gibi sadece kendini düşünmeden siyaset yapmak ve siyaseti sadece kendi çıkar ve menfaatlerine kullanmamak birinci prensibimdir.
ilk olarak gelin siyaset kavramını öğrenelim;
Siyaset veya politika, devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayış. Siyaset kelimesi Arapça Seyis (At Bakıcısı) kelimesinden türemiştir. (Kaynak:Wikipedia.org)
Osmanlıca’da ise bu anlamlara ilaveten padişahın hükmettiği ölüm cezası anlamında kullanılır. Esasen İslam kamu hukukunun önemli bir unsuru olan “siyaseten katl”, Türk – İslam devlet nazariyesinde hükümdarın yetkisine bağlı olarak şekillenmiştir. Buna göre siyaseten katl, en genel tanımıyla İslam hükümdarının mutlak otoritesine dayanarak verdiği en ağır cezadır. (Kaynak:Wikipedia.org)
Başlıkta neden siya-set dediğimi şimdi anladınız: Bir setin içinde oyuncusunuz senaryolar genel itibariyle belli ama o senaryoları değiştirmek oyuncuların elinde. Bizler bireyler olarak oyunda filmin yönetmenini seçiyoruz (sadece demokrasi rejiminde). Oylarımız ile senaryoları belirleyebiliyoruz. Yani siyaset küçümsenemeyecek kadar büyük bir iş.
Politik-a dememin sebebi de senaryonun dönüm noktalarını veya hassas noktalarını politik adımlarımız belirleyecek.
Günümüz siyaseti gördüğüm kadarıyla keskin çizgileri olan uçlarda yaşanan siyaset olmuş. Uçlar ise milliyetçilik akımıyla, gelenekçilik akımıyla veya etnik unsurlar tarafından belirlenmekte. Bunu sadece ülkemiz siyasetiyle sınırlandırmayın lütfen. Bu Almanya’da Amerika’da Brezilyada Papua Yeni Gine de de görebilirsiniz. İlk paragrafta dediğim gibi siyaset varsa hümanistlik genel itibariyle rafa kalkıyor. Nedeni ise x partisi belli bir ırka veya düşünceye hitap ettiğinden diğer ırkları ve düşünceleri kendinden saymıyor ve karşı çıkıyor. Birde hep kendilerinin penceresinden bakıp başkalarının düşüncelerini yok sayıp hatta kötü düşünce olarak lanse ediyor.
Oysa ki birleştirici olan kitaplardan biri olan Kuran-ı Kerimde; “Ey insanlar, Biz, sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Sizi, sırf birbirinizle tanışasınız diye, büyük büyük cem’iyyetlere ve küçük küçük kabilelere ayırdık. Şübhesiz sizin, Allâh nezdinde en şereflisiniz, takvâca en ileride olanınızdır. Şübhesiz Allâh, her şeyi bilen, her şeyden haberdâr olandır.” (Hucurât Sûresi, Âyet: 13) der. Ancak din üzerinden siyaset yapanları da dini de ayrıştırma aracı olarak kullananları da görüyoruz maalesef.
Siyaseti ayrıştırma aracı olarak değil bir düşünce/fikir alışverişi olarak görmek, siyasi tartışmaların kırıcı değilde yapıcı olarak yapıldığında işte o zaman daha güzel bir dünyaya kavuşacağız.
Kimseyi kırmadan yapıcı olmak zor iştir. Şu yazıyı kimseye dokundurmadan kimseyi kırmadan kimseyi kötülemeden yazmak bile zorken Siyasetin ve Adaletin çizgilerini çizmek kimsenin hakkına hukukuna girmemek çok zor bir iştir. Bunu başarabilenler bana göre felsefecilerdir veya tüm dünyayı görüp tüm fikirleri okuyan insanlardır. Bunu başarabilen insanlarda milyonda birdir. Onun için her önüne geleni siyasetçi ve hukuk adamı yapmamak gerekir bu iki bilim dalının eğitim yelpazesinin çok geniş tutulması gerekir diye düşünüyorum. Yoksa toplumun güven duygusu sarsılır ve mutlu toplumlar, refah düzeyi yüksek toplumlar oluşturulamaz.
Neyse bugünlük bu kadar yeter, bundan sonra bu blogda daha çok şey tartışacağız.
Sizi yine anlamlı bir kliple uğurluyorum; Rap harekettir ve de politiktir bunu hazmedemiyorsan hass…tir…