Bana sorarsanız geleceğin mesleği nedir diye hiç düşünmeden mühendislik derim. Mühendisliğin içinde de yazılım mühendisliği. Gelecek mühendislik ile yazılımın birleşiminden oluşacak. Zaten şu an da böyle ama daha tam etkisini göstermiyor. Örneğin bindiğimiz arabalardan tutun yediğimiz besinlere kadar bir mühendislik bir yazılım var. Hadi arabayı anladıkta besin de ne mühendisliği var derseniz; gıda mühendisliği. Gıdaların tohumlarının incelenmesinden tutun o tohumların hangi toprakta hangi sulama şekliyle sulanacağı ve o sulamanın damla sulama sisteminden tutun hepsi bir mühendislikten geçiyor.
Eskiden mühendislik fakültelerinde öğrencilerin ellerinde kocaman T cetveller ve kocaman proje çantalarını görürdük (nadir de olsa hala var) şimdilerde ise bir laptop tamam. O laptopun içerisinde autocad, matlab, coreldraw, cnc sofware, ve bir sürü yazılım ile gerçek dünyaya şekil veren sanal dünyalar var.
Yazılım sayesinde tüm insanlığın tarih öncesi devirlerden 1950 lere kadar getirdiği bilgi birikimi teknoloji sayesinde son 70 yılda bu bilgi birikiminin kat be kat üzerine çıktı. Örneğin matbaanın keşfinden sonra yazılan basılan yayınlanan yazı/yazın sayısı, bilgisayar hayatımıza girdiğinden sonra çıkan yazılan basılan yayınlanan yazı/yazın sayısının yarısı kadar.
Son zamanlarda teknolojinin hızına yetişememekteyiz her an yeni bir teknoloji hayatımıza giriyor, cep telefonlarındaki son 20 yıldaki değişimi inanılmaz. Ev teknolojileri de aynı şekilde, örneğin elektrik süpürgeleri toz torbasız, kablosuz derken hooop şimdi cep telefonunuzla evdeki süpürgeyi çalıştırıp biz gelmeden ev tertemiz oluveriyor. Külkedisi sindirella adını koyduğum xiaomi marka akıllı süpürge benim ve ailemin temizlik ile geçirdiği vaktimizi öğrenmeye ve gezip eğlenmeye ayırmamızı sağladı. Büyük kolaylıklar tabiki büyük düşünceler büyük mühendisliklerle olmakta.
Son zamanların markası xiaomi, mühendislerine ve argesine iyi pay ayırıyor ki tüm alanlarda makineler üreterek nerdeyse tüm evlere girdi. Cep telefonundan kol saatine, Elektrikli akıllı süpürgeden elektrikli bisiklete kadar alanında çok iyi ve ilerde teknolojiler üreterek çok hızlı büyüme içerisinde. Arge ve Mühendisliğe yatırım yaparsanız bunun karşılığını kat be kat alırsınız.
Çin son zamanlarda dünyanın yeni lideri olmaya hazırlanıyor. Bunu da teknoloji hamlesiyle yapıyor. Teknoloji neyle gelişiyor? Eğitim ve mühendislikle… Bizde öğrenciler üniversite tercihlerinde çoğunlukla hangi bölümü yazıyor: İlahiyat. Anladınız siz onu… Yani onlarla aramızda kocaman bir FARK VAR…