“Eğitimdir ki, bir ulusu ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatır ya da tutsaklığa ve düşkünlüğe sürükler.” Kemal ATATÜRK…
Ne güzel özetlemiş atam. Cephelerde verilen savaşın devamını cehalete karşı yapmış.
Savaş alanlarına bakın birçoğunu çoğunluk olan taraf değil bilim ve tekniği aklıyla birleştiren milletler kazanmıştır. Bu kurtuluş savaşında nusret mayın gemisinin dahiyane bir şekilde mayınları dizerek kendinden kat be kat büyük savaş gemilerini Çanakkale boğazının serin sularına gömdüğü gibi. Sakarya meydan muharebesinde kendisinden daha güçlü ordunun aklını karıştırarak (Hilal taktiği kullanarak) daha az askerle zaferin kazanıldığı gibi. ABD nin bir uçak ve bir bomba ile (Atom bombası ile Hiroşima ve Nagazaki kentlerini yok ettiği) savaşı kazandığı gibi. Son verdiğim örneği isteyerek yazmadım ama maalesef dünyada savaşlar var ve bundan sonra da olacak. Bunun bir çok örneğini görebilirsiniz tarih sayfalarında.
Çoğu ülke savaştan çıktığı gibi hemen eğitime yönelmiştir. Çünkü bir sonraki savaşta elinde güçlü kozlarının olması için bilim ve teknolojinin elinde olmasını istemiştir. Ki bu nitekim Atatürk’ün kurtuluş savaşından sonra latin alfabesine geçme, tekke ve zaviyelerin kaldırılması, uluslararası ölçü birimlerine geçilmesi gibi bir çok konuda yapılan reformlar ile geleceği teminat altına alma girişimidir.
Bugün eğitimin savaş meydanlarındaki önemini aktaracağım sizlere, tabi ki eğitim tüm yaşamı topyekün ilgilendiren bir olaydır. Sağlıktan ekonomiye kalkınmadan sosyal yaşama kadar herşeyi eğitim belirler. Aldığınız eğitim sizin kaderinizi belirler, çocuklarınıza verdiğiniz eğitim onların ilerde daha rahat daha refah bir toplumda yaşamasını sağlar. Ya iyi bir eğitimle bilim ve teknolojiyi kullanır güçlü bir ekonomiyle güçlü bir orduya sahip olursunuz ya da TAM TERSİ. Tam tersinin açıklaması uzun sürer siz iyisi mi haberlerden suriyeyi izleyin. “Tam tersi” nin fotoğrafı tam olarak o.
Kalkınmanın, zenginleşmenin, yükselmenin şifresidir eğitim. Savaş alanlarında daha az zayiat ile zafere ulaşmanın şifresidir eğitim. Şu günlerde gaziantep ilinde teknofest etkinliği yapılıyor. Gençlerimizin bilimi ve teknolojiyi kullanarak ürettiği fikirlerin ve makinelerin yarıştığı bu gibi etkinlikleri gördükçe umudum daha çok artıyor. Keşke okullarımıza yazılım dersleri de gelse diyorum. Geleceğin savaş alanlarında artık insanlar savaşmayacak yapay zekalı dronlar, tanklar, gemiler hatta robotlar savaşacak. Tüm bunların kontrolü için yapay zeka yazılımlarına büyük iş düşüyor. Bu treni de kaçırmamak adına okullarda yazılım dilleri öğretilse. Bu bizim ülkemiz için büyük bir sıçrama olur. Tıpkı İHA ve SİHA larda olduğu gibi.
Üç tarafı deniz, dört tarafı düşman ile çevrili ülkemizin geleceği için bize saldıracak düşmanlara şimdiden önlem almak için eğitime çok önem vermeliyiz yoksa en başta yazdığım Atatürk’ün sözü gerçek olur;
“Eğitimdir ki, bir ulusu ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatır ya da tutsaklığa ve düşkünlüğe sürükler.”